НАТФИЗ Кръстьо Сарафов“ участва в първата среща по европейския проект “IN

...
НАТФИЗ Кръстьо Сарафов“ участва в първата среща по европейския проект “IN
Коментари Харесай

НАТФИЗ участва в първа среща по европейския проект “IN SITU”

НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “ взе участие в първата среща по европейския проект  “IN SITU ” състояла се в Университета на Азорите (Понта Делгада, Португалия).

Първата среща по европейския план “, в който НАТФИЗ е сътрудник, се организира на 11 и 12 октомври 2022 г. в Университета на Азорите, Понта Делгада.

проф. доктор Лидия Върбанова и проф. доктор Пенко Господинов

Проектът се финансира от Европейската комисия по стратегия Horizon Europe (Споразумение №101061747). Координатор на плана е Центърът за обществени проучвания в университета в Коимбра, Португалия.

Проектът IN SITU, който започва на 1 юли 2022 година, е с дълготрайност 4 години. Проектът има за цел да изследва и опознае по-добре формите, процесите, и ръководството, което е належащо да се приложи в региона на културните и креативен промишлености (КТИ) основани в извънградски региони на Европа, както и да спомогне за напредъка на КТИ, като мотор на нововъведенията, конкурентоспособността и устойчивостта в тези региони/общности.

От методологична позиция, планът цели да откри взаимовръзката сред научните проучвания и креативната процедура, свързвайки проучванията с новаторски практики посредством „ IN SITU лаборатории “ – местни центрове в шест извънградски региони на Европа, ситуирани в Португалия, Ирландия, Исландия, Финландия, Латвия и Хърватия.

Проектът има за цел да даде задълбочени знания по отношение на новаторски тактики и системи за КТИ в извънградски региони, резултатите от междусекторните връзки и нуждата от КТИ експерти в извънградски региони. За тази цел планът включва и стратегия за създаване на потенциал и създаване на оферти за културни политики и политики в региона на нововъведенията, както и основаването на рамки и условия за контекстуализиране и деяние в тази тенденция.

Проектът IN SITU има за цел: 1) да разпознава и дефинира социално-икономическия принос на КТИ в извънградски региони в Европа; 2) да създаде модели за развиването устойчиви практики на КТИ в избрани периферни места и региони; 3) да изследва въздействието на пандемията Ковид-19 върху културата и креативните индустрии; 4) да разпознава евентуални нововъведения в КТИ в извънградски региони в Европейския съюз, и да предложи по какъв метод те могат да бъдат мотор на нововъведения в други обществени и стопански сектори; 5) да изследва потребностите и нужните запаси в КТИ в шест определени извънградски района; 6) да следи развиването на 12 на практика плана (казуси), които показват креативен решения на избрани обществени, политически и екологични проблеми; 7) да създаде и приложи характерна стратегия, която да предизвиква междусекторните връзки, мрежи и хоризонтални отношения; да сътвори среда за нови благоприятни условия и компетенции; да подкрепя и направлява нови обществени, предприемачески, бизнес и иновационни модели в креативните промишлености в определените шест извънградски района;  8) да изследва методите, по които културните политики в креативните промишлености в избрани сфери могат да бъдат съотнесени към политиките в региона на иновациите; и 9) да разпознава евентуалните благоприятни условия за бъдещото развиване на изобретателните промишлености в извънградски региони в Европа и предложи стратегически проекти и политики за да сътвори среда за сходно развиване и да го промотира.

Консорциумът по плана сплотява 13 институционални сътрудници в 12 страни:  (Португалия), координатор на проекта;  (Ирландия);  (Белгия);  (Нидерландия);  (Франция);  (Испания);  (Хърватия);  (Португалия);  (Финландия);  (Латвия);  (Исландия);  (България); and  (Германия).

Като част от плана беше извършена неофициална среща с дейци от сферата на културата и изкуството в  в португалския град Понта Делгада, на която експерти от крайните и централни европейски райони разискаха въпроси свързани с културните и креативен промишлености (КТИ) в извънградски региони и по какъв начин биха могли да се трансфорат в мотор на нововъведения и конкурентоспособност в техните райони.

За повече информация по отношение на плана IN SITU посетете: 

Снимките в обявата са от първата среща на консорциума IN SITU, 11-12 октомври 2022 година, Университета на Азорите, Понта Делгада.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР